Forløb
Grundforløbet - giver dig en god start
Er du klar til at få livet med autismen til at fungere -en gang for alle, så du kan leve et godt liv med autismen og ikke kun overleve?
Drømmer du om overskud og et helt almindeligt familieliv, hvor jeres største problem er, hvem der skal smøre madpakker?
Vil du gerne have færre bekymringer og et barn der trives, så I sammen kan opleve verden og livet, uden nedsmeltninger på stribe?
Du har allerede søgt nettet tyndt efter viden om autisme, været til foredrag, læst bøger og afprøvet en masse. Du har gjort alt, som er i din magt, men intet har virket helt.
Du er klar til hjælp.
På et tidspunkt er det tid til at kigge i en anden retning og gøre noget andet.
Jeg kan hjælpe dig!
Med Grundforløbet får du specifik tilpasset rådgivning, som passer i din familie, uden du skal slå knuder på dig selv og gå på kompromis med jeres værdier i familien.
Det er for dig som drømmer om ro og glade børn, så I kan være en familie, som trives med tid til alle, både søskende og dit parforhold.
Grundforløbet er for dig, som er klar til handling og resultater, så I kan leve og ikke kun overleve.
Det er til dig, som er træt af at støve ny viden op hele tiden, men som er klar til at tage ansvar og gå vejen til et mere harmonisk familieliv, sammen med mig, så I kan finde roen og få overskuddet igen.
Er du klar?
Så kontakt mig, ved at ringe eller skrive en mail, så vender jeg hurtigst muligt tilbage til dig. Så finder vi ud af, hvordan jeg kan hjælpe dig og din familie, så I kan leve igen med overskud og have færre bekymringer.
Med Grundforløbet
får du vished om, hvad I som familie har behov for og hvordan I får opfyldt disse behov.
Vi taler om hvilke udfordringer I har hjemme og vi gennemgår, hvad det betyder for din familie at have et barn med autisme/ADHD.
Hvordan påvirker det jer og hvilke greb kan I bruge for at få den familie I lige nu kun tør drømme om.
Undervejs i forløbet kommer vi igennem forskellige emner bl.a. hvordan I mindsker krav til jer selv som forældre og til jeres barn med autisme/ADHD, for derigennem at opnå en familie med ro og glæde og overskud i hverdagen.
Her kan du læse mere om, hvad vi sammen kan arbejde med. Jeg tilpasser altid min rådgivning specifikt til jer.
Jeg samarbejder med kommuner og virksomheder, som autismekonsulent og familierådgiver, samt giver supervision.
Skal mit barn være udredt og have en autismediagnose?
Dit barn behøver ikke være udredt eller have en autismediagnose for at jeg kan hjælpe dig og din familie.
Jeg kan sagtens rådgive dig omkring at få dit barn i bedre trivsel. Jeg hjælper også mange forældre, som er i tvivl om deres barn har en diagnose og vejen igennem en evt. udredning. Jeg hjælper dig til at forstå, hvorfor dit barn reagerer som det gør og viser dig nye måder at støtte dit barn og resten af familien på.
Jeg har god erfaring med at rådgive online. Her mødes vi via Skype.
Alle parter sparer transporttid og for mange familier er det hjælpsomt, at kunne tjekke ind til rådgivning online i dagtimerne via ens arbejdsplads, da der ofte kan være mere ro end, hvis man er hjemme med sine børn om eftermiddagen.
Hvis jeg skal komme til jer, er de første 5 kms kørsel gratis. Herefter 5 kr. pr. kilometer.
Modulernes indhold:
Du får:
- Tilpasset rådgivning til netop jeres familie, så I kan gå fra følelsen af magtesløshed og kaos til ro, glæde og overskud
- 4 timer 2.950 kr.
- 8 timer 5.500 kr. - spar 2.492 kr. ift. enkelt timer
- Følgeskab til større glæde og mere overskud
Vælg mellem pakkerne på 4 eller 8 timers individuel tilpasset rådgivning.
Din investering er 2.950 kr.
For en enkel times rådgivning er prisen 999 kr.
Rådgivning efter kl. 17, er der tillæg på 250 kr. pr. time.
Kontakt mig
-
Værdier i familien
Jeg tror på, at relationen mellem os, er rigtig vigtig for vores fremtidige samarbejde.
I kommer længst, når vi kender hinanden godt. Derfor er det vigtigt, at mødes vi ansigt til ansigt første gang.
Vi skal arbejde med værdiafklaring, da værdiafklaring fungerer som et kompas, som I hver især og som familie – kan navigere efter. Det handler om at finde ud af, hvad der er vigtigt for den enkelte og hele familien.
Værdier kan være med til at sætte en positiv retning for familien.
Når I kender jeres værdier, bliver det nemmere, at finde en løsning, når hverdagen ikke helt udvikler sig som forventet. Det giver ro i forældreskabet og smitter af på børnene.
Værdierne er med til at skabe en ekstra rygrad i familien.
Efter denne dag, vil I opleve at have:- Et naturligt og fælles sprog, som skaber overskud og aflastning
- Større forståelse for hinanden i jeres parforhold og for jeres reaktioner
- En større viden om hinandens holdninger
- At kunne møde jeres barn med ro og det vil også give jeres barn en større ro
- Kunne håndtere nedsmeltninger bedre, da I har jeres værdier i ryggen til at guide jer
-
Stressreduktion i familien
Vi har alle et stressniveau, der går op og ned i løbet af en dag, men et barn med autisme har et grundlæggende højere stressniveau end andre.
Det vil sige, at der ikke skal, så meget til før at stressniveauet stiger og det kan ende ud i bl.a. nedsmeltninger.
Stressniveauet har en stor indvirkning på jeres barns trivsel, men også på jer forældre og jeres dagligdag.
Stress har mange ansigter! Derfor er det essentielt og helt grundlæggende, at få kigget på og finde ud af hvilke knapper der kan skrues på, for at sænke stressniveauet, både hos barnet og jer forældre.
På dette modul bliver I i stand til at håndtere og justere stressniveauet i familien:- I får en hel ”værktøjskasse” af redskaber til at redusere stress og konkret hjælp til at bruge dem
- I vil opleve at få mere ro og overskud, da jeres barn vil reagere positivt på jeres nye viden.
- I vil kende til ”Stressmodellen” og vil kunne gå direkte hjem og bruge den i jeres familie
- I vil kende jeres barns advarselstegn på stress og vide hvad I så skal gøre
- I vil have en plan til at håndtere jeres egen stress
-
Struktur og forudsigelighed i familien
Varighed 1,5 time med efterfølgende 1 times opsamling
Det kræver hårdt arbejde, altid at skulle forberede og lave en form for struktur.
Det er ikke gjort med, at hænge nogle piktogrammer på væggen eller sætte Time-timeren i gang. Det kræver, at I går foran og hele tiden henviser til piktogrammerne, justerer dem så de passer til netop denne situation.
En mor beskrev det som at spille skak. ”Det er som at spille skak døgnet rundt, men med flere brikker og mere indviklede regler”.
Hele tiden at skal være 37 træk foran barnet, er opslidende i længden, derfor bliver det så vigtigt, at strukturen omkring barnet fungere.
På dette modul kigger vi på, hvordan struktur og forberedelse kan bruges i jeres familie, for det vil frigive ressourcer, til kunne leve med autismen og ikke mod.
Efter dette modul, vil I vide:- Hvorfor struktur og forudsigelighed er så vigtig og hvordan I præcis kan gå hjem og gøre det, så I får færre nedsmeltninger og et barn med overskud til at deltage i familielivet.
- Hvordan familiemøder, kan bruges så nye rutiner nemmere kommer til at fungere i familien
- Hvordan de 8 H’er kan skabe tryghed og få jeres barn til at sige ”ja” frem for ”nej”. - Hvordan I inddrager jeres barn, så barnet selv kan mestre strukturen
-
Nedsmeltninger og overvældelse hos barnet
Varighed 1,5 time med efterfølgende 1 times opsamling
Når børn får en nedsmeltning eller bliver overvældet, har der ofte været usete tegn på, at det var undervejs. For udefrakommendes side kan det være svært at se, at nu er nedsmeltningen på vej.
Der er ofte små tegn, som vi kan lære at aflæse i tide, men det kræver øvelse og også lidt held, at stoppe en nedsmeltning.
Barnet skaber ofte sin egen plan og forståelse i hovedet og når den plan ikke kan følges, så vælter verden.
Hvis vi som forældre synes det virker voldsomt midt i en nedsmeltning, så virker det 100 gange så voldsomt for barnet. Og er meget ubehageligt.
Barnet mister fuldstændig selvkontrol. Derfor er der god grund til at finde ud af, hvordan I kan undgå nedsmeltninger -både for barnet, men også for jeres egen skyld.
Der er altid tre trin i forbindelse med en nedsmeltning, før, under og efter. Når I kender disse trin, vil I være i stand til at møde og hjælpe jeres barn bedst muligt og I vil opleve at gå fra handlingslammelse til at have oplevelsen af, at kunne gøre noget. Noget som virker. I vil have en plan.
Efter dette modul, vil I være i stand til at:- Forebygge nedsmeltninger, så I oplever færre
- Hjælpe jeres og jer selv under en nedsmeltning, så I kommer helskindet igennem, uden at være helt brugt bagefter og stå tilbage med dårlig samvittighed
- Vide hvad I skal gøre efter en nedsmeltning, så jeres barn ikke føler sig forkert og misforstået
- Have en plan, så I hver især ved, hvordan I håndterer nedsmeltninger
-
Omsorg for jer selv
For at vi kan blive ved med at give omsorg, opmærksomhed, løse konflikter, være den gode forælder til vores barn og familie, er vi nødt til at bruge tid på os selv og give os egenomsorg og opmærksomhed.
Hvis vi bliver ved med at sige “ja” til andre, bliver det på bekostning af os selv. På et tidspunkt, kan vi ikke holde til mere og vi bliver sure, vrede, bitre og udvikler stress.
Jeres barn har brug for forældre, som har overskud og er i balance. Vores humør og tilstand påvirker jeres barn, da børn med autisme ofte er eksperter i at fornemme stemninger. Stemningerne smitter af på barnet, da barnet samarbejder. Så hvis I vil ændre en dårlig stemning eller undgå/minimere en konflikt, må I som forældre ændre jeres tilgang via jeres humør, tone, stemning.
Vi må give os selv iltmaske på først, før vi kan være noget for andre. Vi har altid et valg. Dette valg ser vi nærmere på. For kan det nu også passe? Der skal jo laves aftensmad og puttes børn. Når vi ved, hvordan vi kan bruge valget i vores hverdag, vil det give os håb og lette de tunge tanker vi går rundt med.
Når I har gennemført dette modul:- Ved I hver især, hvordan I passer på jer selv og lader op, så I får overskud til jeres familie
- I ved, hvad der er jeres iltmasker
- Ved I, hvad der gør jer glade, så I bevidst kan opsøge disse momenter i hverdagen.
- Kan I bevidst arbejde med jeres nervesystem og det der gør jer stressede
- Nu kender I vejen væk fra stressen og det vil give jer mentalt større overskud og skabe trivsel
-
Verden udenfor familien
I kan møde mange fordomme og lange blikke, når jeres barn og familie ikke agerer som forventet i samfundet.
Måske tænkes der manglende opdragelse og for få grænser og konsekvenser. Hvis der er noget jeres barn er, så er det opdraget.
Hvis der er noget jeres barn er allergisk overfor, så er det konsekvenser og stramme grænser. Det vil ofte føle sig så forkert.
Jeg mener, man kommer længst med åbenhed til omverdenen.
Åbenhed omkring hvilke udfordringer I har som familie. Hvordan I helst vil have de nære relationer skal forholde sig, for at hjælpe jer bedst mulig. Det giver omverdenen en større forståelse for jeres situation og deres pyt-konto til jer vil øges.
Efter dette modul:- I ved hvordan I fortæller omverdenen om jeres barns autisme, så bedsteforældre, venner og andre relationer bedre kan forstå, hvorfor I gør, som I gør
- Det bliver nemmere for jer at være med til sociale arrangementer, da I ved hvordan I håndterer omgivelserne
- I vil opleve af hvile mere I jer selv, når I er ude, da I ved, hvordan I håndterer en nedsmeltning og I kan læne jer ind i jeres værdier, som vil støtte jer
-
Vejen videre
Vi taler forløbet igennem og jeg støtter jer I, hvordan I bliver ved med at holde fast i jeres nye vaner, tankegange og rutiner.
Hvilke nye tanker har I nu om jeres familie, jeres børn og autismen?
Har I stadig de samme værdier eller skal de justeres?
Hvad vil I gøre anderledes i fremtiden?
-
Søskende i familien
Jeg giver med Master forløbet mulighed for tilvalg af et modul omkring søskende.
Søskende må stå model til meget og det behøver ikke være barnet med autisme, der er det mest sårbare barn i familien. I perioder kan det være søskende.
Søskende er vokset op med altid, at skulle tage hensyn og ofte tilsidesætte sig selv. Både overfor barnet med autisme, men også overfor jer forældre, når I er trætte og brugte.
Søskende samarbejder med resten af familien og har følelser som vrede, ked af det, glæde, sorg, længsel mod det “normale”, at have sine forældre i fred, beskyttelse, omsorg, flovhed, skyld, bange, angst og ensomhed.
Søskende kan være bange for at stille spørgsmål eller forstyrre forældre.
Det bedste I kan gøre, er det samme som i relation til barnet med autisme: at ”se” og anerkende dets rolle, velbefindende og værdifulde bidrag til familien.
”Du kan ikke beskytte dit barn fra hans egen virkelighed. Han er søskende til et barn med andre forudsætninger. Hjælp ham i stedet med at forstå den, udtrykke sig omkring den og forholde sig til den.” Jes Dige. (Pædagog, terapeut, konsulent i Kræftens bekæmpelse).
Efter dette modul:- Kan I passe endnu bedre på søskende, så søskende også oplever sig vigtige og set
- I ved, hvordan I taler med søskende om autisme. Det giver åbenhed omkring hvorfor mor og far og bror/søster med autisme reagerer som de gør og det giver tryghed hos søskende
- I kan med god samvittighed behandle jeres børn forskelligt, for I ved hvordan I skal gøre det og hvorfor det er vigtigt
- I ved, hvordan I skal møde søskende i deres følelser, når de synes deres bror/søster med autisme er ”verdens dummeste.”
- I ved, hvordan I holder hjertet varmt for alle jeres børn, så I ikke kommer til, at glemme søskende i hverdagen
Jeres investering i trivsel og tryghed for søskende er kr. 2.500,-
Familiesamtalen - når bror eller søster har autisme
Når et familiemedlem har det svært påvirker det alle i familien. Det gælder også, når man har et barn med autisme eller ADHD. Det kan ikke undgås at alle familiemedlemmer mærker til, at barnet med autisme eller ADHD til tider kan have det svært og der skal tages særlige hensyn til barnet.
Både forældre påvirkes, men også søskende.
Det vigtigste du som forældre kan gøre i denne situation, for at passe på hele familien, er at tale om tingene. Være åben omkring udfordringer, hvorfor storebror reagerer som han gør, hvorfor der tages særlige hensyn og hvorfor mor i perioder er ked af det eller ikke har overskud til leg og nærvær og hvorfor far sommetider skælder ud.
Men det er ikke altid let at tale om disse ting sammen med søskende. For hvad skal man sige og hvordan forklarer man al det usagte?
Én ting vi ved, er at “Hvad børn ikke ved, har de ondt af.” Det betyder, at når vi ikke får talt med vores søskende om deres virkelighed og hverdag, vil de danne deres egne forklaringer. Og ofte vil det være forklaringer omkring, at det nok er min skyld at far skælder ud, at mor er træt, at storebror bliver sur osv. Børn sanser alt omkring dem. Og det de sanser, føler og oplever, må vi hjælpe dem med at skabe overblik og forståelse omkring.
Det er her Familiesamtalen kommer ind i billedet.
Med Familiesamtalen skabes der større forståelse og sammenhæng for barnet og derved letter trykket fra søskendes skuldre, når de vokser op i en familie med autisme.
Resultatet af Familiesamtalen er:
- Søskende ofte føler lettelse
- De bliver gladere og trives bedre i deres hverdag
- Konflikter mellem søskende mindskes
Har du lyst til at læse mere om vigtigheden af at tale med børn om det svære i deres liv, så kan du læse mere her snakomdet.dk eller i bogen “Hvad børn ikke ved... har de ondt af.”
Sådan foregår en Familiesamtale
1. Samtale
Jeg mødes med jer forældre, enten hjemme hos jer eller online, hvor vi taler om, hvad der rører sig i jeres familie. Vi taler om, hvilke oplevelser jeres barn har, når bror eller søster har autisme/ADHD og vi taler om hvordan 2. samtale med søskende skal forløbe. Den første samtale er uden børn.
2. Familiesamtale
Her mødes vi igen oftes fysisk, hjemme hos jer eller i mit lokale. Her er søskende med til samtalen. Her fortæller vi sammen søskende om de oplevelser, sansninger osv. som barnet oplever i jeres familie, når bror eller søster har autisme/ADHD. Måske har søskende lyst til at byde ind, måske ikke. Selvom søskende ikke umiddelbart har så meget at sige, må vi aldrig være i tvivl om at disse Familiesamtaler skaber lettelse, forståelse og medinddragelse hos søskende. Det har stor værdi for det enkelte barn og for hele familien.
Familiesamtalen er ikke familieterapi eller behandling – men har ofte en lindrende og terapeutisk virkning og kan i kombineres eller stå i stedet for søskendekurser.
Kørsel efter statens højeste takst pr. km.
Ring 23 80 30 08 eller skriv, hvis en Familiesamtale er noget for jeres familie.